Monty Python – vrchol Britské komedie

Komedie je jeden z nejstarších stylů filmografie. Již v době tichých filmů vytvářeli režiséři filmy s jediným cílem – pobavit. Charlie Chaplin je zářným příkladem herce a režiséra z této éry komedie. Bez použití jediného slova dokázal rozesmát téměř kohokoli. Když se ale posuneme o nějaké to desetiletí dále, do doby, kdy barevný film dominoval filmové scéně, narazíme v žánru komedie na nového krále – skupinu komediantů vystupující pod jménem „Monty Python“

Skupina Monty Python vznikla v roce 1969 a jako první projekt měli komediální seriál pro BBC jménem „Monty Python’s Flying circus“ (Monty Pythonův létající cirkus). Vyšlo celkem čtyrycet pět dílů rozprostřených do čtyř sérií. Ve většině dílů hrálo pouze šest herců: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin. Výjimečně se k nim při natáčení přidala i herečka Carol Clevelandová, které je často nazývána „Sedmý Python“, avšak ani její nepřítomnost nezabránila mužským hercům ztvárnit ve filmu ženské postavy.

Skupina Monty Python nenatočila pouze Létající cirkus, natočili i mnohem rozsáhlejší celovečerní filmy. Mezi nejznámější patří například „Monty Python and the Holy Grail“ (Monty Python a Svatý Grál). Tento film je jedna z nejlepších komedií co znám. Co ale dělá Britskou komedii jinou od té Americké, proč se sice u obou zasmějete, ale na vtipy z amerického sitcomu si vzpomenete možná další den, ale při vzpomínce na Britskou komedii se neubráníte smíchu další týden? Prvním problémem je provedení, zatímco Americká komedie používá pro předání vtipu dialog, Britská vám vtip nejenom řekne, ale i ukáže. Jako příklad použiji jednu z nejznámějších scén ze Svatého Grálu. Král Artuš se svou družinou, se kterou je na cestě za Svatým Grálem, zastaví před krátkým můstkem. Můstek stráží černě oděný rytíř, který ani samotnému králi neustoupí z cesty. Co by se teď mohlo stát v Americké komedii? Rytíře by se nejspíš Artuš pokusil odradit několika nepříliš zajímavými vtípky a po pár vteřinách divákova smíchu v klidu projít. Nebo by například mohl můstek prostě obejít můstek a přejít suchou nohou přes drobný potůček, vyhýbaje se rytíři úplně. Ani jedno ale v britské komedii nečekejte, co s touto situací udělá ve filmu Artuš? Tasí svůj meč a začne s rytířem bojovat. Proč ale bojuje, proč ten můstek prostě neobejde, říká si pozorný divák. Dělá to proto, že může získat z této situace mnohem zajímavější vtip. V boji totiž černý rytíř přijde o ruku. Bojuje ale dál. Bojuje a odmítá přiznat svá zranění až do doby, kdy leží bez končetin na zemi a křičí na odcházejícího Artuše ať neutíká z boje. O toto jde britské komedii, ne říct divákovi jeden dobrý vtip, ale herectvím jich předvést deset.

Filmy Montyho Pythona jsou výborné, bohužel však nemají český dabing, můžete je však najít s českými titulky. Pokud se vám Monty Python filmi zalíbí a jako já je dokoukáte všechny, tak můžu také doporučit současného režiséra Edgara Wrighta, který pokračuje v tradici Britské komedie s filmy jako je „Shawn of the dead“, nebo „Jednotka příliš rychlého nasazení“.