První fotografie černé díry v historii

Výsledek obrázku pro black hole nasaČerná díra a její stín byly poprvé v historii obrazově zaznamenány. Jedná se o obrovský úspěch mezinárodní sítě radioteleskopů: Event Horizon Telescope (EHT).

Černá díra je extrémně husté těleso s velice silným gravitačním polem. Každá černá díra má tzv. Horizont událostí, který když částice překročí, tak se nikdy nedostane ven, ani světlo. Z tohoto důvodu není možné vidět černou díru přímo, to ale neznamená, že ji nemůžeme pozorovat. První způsob, jak sledovat černou díru je pozorovat její vliv na světlo. Jelikož jsou černé díry tak těžké, jejich gravitace zvládne ohýbat paprsky světla, čímž vytváří takzvanou gravitační čočku. Tato deformace obrazu se často používá při vizualizaci černých děr ve sci-fi filmech a není daleko od skutečnosti. Druhý způsob je pozorování stínu černé díry před světlým pozadím. Tímto způsobem byla zaznamenána tato konkrétní černá díra.

Na snímku můžeme vidět super masivní černou díru o váze 6.5 miliard Sluncí, která se nachází ve středu eliptické galaxie Messier 87 (M87) vzdálené asi 55 milionů světelných let. Na pořízení tohoto snímku bylo využito osm teleskopů všude po světě, které operovaly jako jediný teleskop o velikosti naší planety.

Paul Hertz – ředitel oddělení astrofyziky americké NASA označil pořízení snímku za veliký úspěch, jelikož se tohoto cíle povedlo dosáhnout pomocí pozemních teleskopů. Původní návrhy, jak pořídit snímek černé díry by vyžadovali konstrukci obrovského orbitálního teleskopu.

Snímek byl zveřejněn dnes 10.4. v 15:00 CET a jejich zkoumání teprve začíná. Až čas prozradí, jak moc nám tento snímek prozradí o černých dírách.