Romeo a Julie

Výsledek obrázku pro romeo a julie divadlo na vinohradechS Klubem mladého diváka jsme si vyrazili na představení. Tentokrát jsme se šli podívat na hru od Shakespeara- Romea a Julii.

Ve městě Veroně žily odpradávna dva rody- Kapuleti a Montekové. Tyto dvě rodiny neustále válčily kvůli dávným sporům. Po nějaké době se do každé narodilo dítě. Kapuleti přivítali dceru Julii a Montekům se narodil syn Romeo.

Po mnoha letech se v sídle Kapuletů koná maškarní ples, při kterém se má oznámit zasnoubení Julie a mladého šlechtice Parise. Romeo se na bál v přestrojení tajně dostane i když se akce koná v sídle jeho úhlavních nepřátel, a právě zde potká krásnou Jůlii, do které se na první pohled zamiluje.

V noci se Romeo tajně dostane do zahrady Kapuletů, aby vyznal Jůlii svou lásku, která je mu opětována. Druhý den oddá pár otec Vavřinec, který dvojici podporuje v domnění, že by sňatek mohl pomoci rodinným sporům. Jenže Tybalt, Juliin bratranec, nenávidí Romea. Odpoledne v den svatby ho vyprovokuje zabitím přítele a strhne se pračka, při které Tybalt přijde Romeovou rukou o život. Romeo je následně vyhoštěn z města.

Pan Kapulet, který nic o tajném sňatku neví, dohodne Jůlii svatbu s Parisem. Ta je proti. Má ale jen dvě možnosti. Buď si šlechtice vezme, nebo musí odejít z domu. Zoufalá Julie s pomocí chůvy požádá o pomoc otce Vavřince. Ten jí dá speciální jed, po kterém bude vypadat dočasně mrtvá a Romeo si pro ni přijde do hrobky.

 Nápoj skutečně zabere a Julie je odnesena do hrobu. O jejím pohřbu se dozví i Romeo, který shodou náhod nedostane dopis s instrukcemi. Když uvidí svou vyvolenou mrtvou, ve smutku se otráví. Po chvilce se Julie probudí, a když vidí nehybného Romea, otráví se také.

Představení se mi moc líbilo. Kostýmy, hudba i propriety byly nádherné. Jen bylo zvláštní, když se herečka ztvárňující mrtvou Julii v průběhu představení sama zvedla a dostala se sama do hrobky.