Celé Česko rozehraje dětská tvořivost díky happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open 2018

Praha bude od 19. února až do 24. května patřit mladým umělcům. Zažijete nespoutanou radost z hudby, tance, divadla, výtvarného umění i dalších aktivit díky žákům základních uměleckých škol. Rekordní počet ZUŠ připraví několik set akcí po celé České republice a společně tak upozorní na význam uměleckého vzdělávání i mimořádnou práci pedagogů základních uměleckých škol. Řada akcí se ponese v duchu oslav 100. výročí republiky. Atraktivní program proběhne v celkem 314ti městech, detaily programu jednotlivých měst a obcí budou průběžně zveřejňovány na www.zusopen.cz.

 

Praha

V hlavním městě bude zahájen nový stipendijní program Nadačního fondu Magdaleny Kožené MenART společným koncertem mentorů a jejich žáků v rámci festivalu Pražské jaro v Anežském klášteře. Národní galerie připraví speciální výtvarný program pro studenty ZUŠ a program vyvrcholí večerním koncertem vybraných studentů na půdě Senátu České republiky, v Sala terrena ve Valdštejnské zahradě. Bohatý kulturní program připravený zástupci škol a hostujícími umělci ze všech krajů republiky zde čeká na návštěvníky v průběhu celého odpoledne. Kromě hudebních a tanečních vystoupení ožije Valdštejnská zahrada výtvarným uměním či tvořivými dílnami zejména pro rodinné publikum.

 

Karlovy Vary

Z bohatého připravovaného programu můžeme upozornit na rozsáhlý projekt, na kterém budou školy vystupovat na kolonádě, v hotelích a celém centru města a vyvrcholí společným večerním koncertem Karlovarského symfonického orchestru.

 

Za zmínku stojí také přehlídka škol Libereckého kraje, která v dopoledních hodinách nabídne sborové vystoupením 555ti mladých zpěváků společně s pěvkyní Magdalenou Koženou, nebo přehlídka středočeských škol v Berouně. V den konání projektu se představí i ti nejlepší hráči na lidové nástroje v rámci vyvrcholení celostátní soutěže v Mikulově.

 

Iniciátorka a hlavní garant ZUŠ Open Magdalena Kožená vzkazuje: „Těším se, že se na několika místech zapojím s dětmi a jejich pedagogy do programu a srdečně zvu všechny, kteří mají zájem o umění a chápou jeho úlohu pro celkový rozvoj nejmladší generace ve všech koutech naší vlasti.”