Tip na výlet: půvabné památky v Lednicko-Valtickém areálu

Obec Lednice se nachází na jižní Moravě kousek od města Břeclavi. Nachází se zde zámek Lednice, který je ideálním výletem na Moravě. V okolí zámku je rozsáhlý zámecký park, jehož návštěva zabere zhruba hodinu a půl. V parku se nachází například věž Minaret z konce 18. století. Návštěvníci parku mohou zahlédnout i čápy a jejich hnízdo s mláďaty.

I v okolí obce Lednice je mnoho míst na výlety. Při výletech po Lednicko-Valtickém areálu můžete navštívit několik památek v empírovém stylu se sochami a reliéfy mýtických postav. Nejblíže je Appolonův chrám, zasvěcený bohu Appolonovi, který se nachází tři kilometry od zámku. O další dva kilometry dále je pak chrám Tří Grácií a kousek od Valtic je možné navštívit Dianin chrám.

Zámek byl vybudován v 16. století původně v renesančním stylu. Následně byl několikrát přestavěn, v 17. století na barokní styl, v 18. století na klasicistní. V 19. století byl přestavěn dvakrát, poprvé ve stylu empíru (pozn. red. císařský styl) a poté teprve na současný vzhled novogotického slohu.

Zámek a palmový skleník je otevřený v únoru a březnu pro první okruh (reprezentační sály zámku) od 10 do 16 hodin. Od dubna do října je otevřeno pro všechny okruhy od 9 do 17 hodin. Cena vstupenek se pohybuje mezi 80,- a 210,- korunami.