Mezinárodní vesmírná stanice slaví 20 let obydlení posádkou

Mezinárodní vesmírná stanice, zkráceně ISS, je jedinou obydlenou vesmírnou stanicí. Od 2. listopadu 2000 je trvale osídlena a neuběhl tedy ani den, kdy by zůstala bez lidské posádky. Astronauti se vyměňují pravidelně po šesti měsících.

V roce 1984 představil tehdejší americký prezident Ronald Reagan plán na výstavbu americké vesmírné stanice. V následujících letech se k plánu připojily Kanada, Japonsko a ESA (Evropská vesmírná agentura). V roce 1993 se oficiálně zapojilo i Rusko. Již v roce 1998 byl vypuštěn ruský modul Zarja financovaný USA, který měl zajišťovat telekomunikaci a řízení letu. Vypuštěním tohoto modelu také započala stavba ISS.

Základní kostrou stanice je 100 metrů dlouhý nosník, téměř jako páteř. Na obou koncích jsou připojeny solární panely. Na tuto kostrukci jsou následně přidělány různé moduly, laboratoře a víceúčelové místnosti. V těch nechybí například běhací trenažéry pro cvičení astronautů nebo spánkové komory se spacími pytli.

První posádka dorazila na Vesmírnou stanici 2. listopadu 2000. Tehdy se jednalo o tři členy, dva rusy (Yuri Gidzenko, Sergei Krikalev) a jednoho američana (Bill Shepherd). Následující tři roky se posádky měnily po šesti měsících a jednalo se vždy o tři členy, alespoň jeden rus a jeden američan. Po havárii raketoplánu Columbia v roce 2003 bylo určené, že na další tři roky budou pouze dva členi posádky – rus a američan. Od roku 2006 se již znovu navrátilo k třem astronautům. Navíc se také někdy při výměně posádek zdrželi obě, nová posádka i stará, na Vesmírné stanici po několik dnů společně. Od roku 2009 je stanoven počet členů posádky na šest s tím, že někdy dorazí s novou posádkou na “otočku” i takzvaný vesmírný turista.