Stubaiský ledovec je největší lyžařské středisko Rakouska

Stubaiský ledovec jsem s rodinou navštívila během jarních prázdnin. I když je nyní největší lyžařské středisko Rakouska kvůli korona viru zavřené, stojí za to se tam jet podívat, jakmile to bude možné.

V  oblasti se vyskytuje celkem 35 sjezdovek s rozmanitým terénem (od modrých až po černé). Jelikož je ale celé středisko freeidovou oblastí, lyžaři a snowboardisté můžou jezdit téměř neomezeně v celém areálu (i mimo sjezdovky). Výjimkami jsou některé prudké sjezdy s náročným terénem, kam se můžou dostat pouze zkušení lyžaři a snowboardisté, nebo ti, kteří mají instruktora.  Vše je vyznačeno v mapě, která je pro návštěvníky k dispozici zdarma u pokladen.

Téměř celé středisko je pokryto třemi metry přírodního sněhu a průměrná teplota se pohybuje okolo -14 stupňů. S tím také bohužel souvisí nebezpečí laviny, kvůli kterým se vcelku často musí zavírat některé ze sjezdovek nebo lanovek. Lanovky jsou většinou kabinkové nebo sedačkové. Na malých sjezdovkách pro děti jsou vleky s pomou nebo kotvou.

 Některé oblasti jsou kvůli výskytu kamenů zakázané. Pro zkušenější lyžaře a snowboardisty Stubaiský ledovec nabízí několik freestyle parků se skokánky a bednami. Ty se kvůli bezpečnosti pravidelně upravují, předělávají a vytváří nové. Kromě sjezdovek se dá ve středisku najít několik atrakcí pro děti, restaurace a stánky s různými nápoji i jídly, nebo obchody, kde se dá koupit lyžařské vybavení (včetně snowboardů a lyží) a upomínkové předměty. 

Otevírací doba doba je vždy od 8:30- 16:30. Ceny skipasů se pohybují v rozmezí 25- 416,80 euro. Prodávají se na 3,5 hod – 21 dní. Cena je samozřejmě pro dospělé, děti, mladistvé a seniory různá. Děti do deseti let v doprovodu alespoň jednoho platícího dospělého mají lyžování úplně zdarma. Musí svůj věk ale prokázat, proto dsi s sebou nezapomeňte vzít jakýkoli doklad s fotkou, nebo datem narození.

Jelikož je u areálu dostupné parkoviště, dá se tam bez problému přijet autem. Další možností, jak se na místo dostat jsou skibusy, které pravidelně jezdí z některých autobusových zastávek.

Stubaiský ledovec je nyní bohužel zavřený, příští sezonu vám ale určitě doporučuji se tam podívat.