Koronavirus 2019-nCoV

Zdroj: seznamzprávy

Koronavirus je typ virů, který pochází od zvířat a mohou se tím nakazit lidé. Nejznámější případem byl SARS (syndrom náhlého selhání dýchání) v letech 2002 až 2004, kdy onemocnělo nad 8000 lidí a z toho více jak 750 zemřelo. Na konci roku 2019 se v Číně objevil nový typ těchto virů. Podle lékařů a hygieniků k rozšíření nákazy došlo na trhu s rybami, jelikož odtamtud pocházeli první pacienti. Od té doby se nákaza rozšířila po více městech Číny a i se postupně šíří do světa.

První nákaza byla ve městě Wu-chan, kde se nákaza objevila pravděpodobně po pozření nakaženého hadího masa. Nemoc se vyznačuje podobnými symptomy jako chřipka nebo zápal plic, vysoké teploty, kašel, bolest hlavy a dušnost. Proto je obtížné novou nemoc rozpoznat. Prvními pacienty byli návštěvníci rybího trhu ve městě. Ti byli přijatí do nemocnic. Kvůli špatné bezpečnosti se ale nákaza rozšířila postupně po příbuzných pacientů i po lékařském personálu. 

Nemocných ve Wu-chan přibylo, celé město se tedy dostalo do karantény a kvůli nedostatku nemocnic se budují další dvě nové. První by měla být dokončena do února, další zhruba za dva tři týdny. Nemoc se šíří kapénkovou formou mezi lidmi (kýchnutí, kašel atd). Má delší inkubační dobu (kdy se od nákazy objeví příznaky), zhruba 14 dní. Právě proto je snadný přenos letadlem z Číny do celého světa. Situace je zkomplikovaná i kvůli oslavám Nového roku v Číně, kdy statisíce lidí cestují po Asii i celém světě za příbuznými. 

První nemocní už byli konstatování i v USA, Nepálu, Austrálii či Francii. Všechny země spolu úzce spolupracují a mají připravené epidemické plány. Například skeny na letištích, díky kterým se zjsití zvýšená teplota cestujících. Podobně jako v ostatních zemích jsou i v ČR připravená infekční oddělení pro pacienty.