Experimenty studentů byly poslány do třicetikilometrové výšky

Související obrázekV sobotu 1. prosince byl na Slovensku vypuštěn stratosférický balón, který na své palubě nesl čtyři vědecké experimenty, které navrhli a připravili nadaní studenti základních a středních škol z Česka a Slovenska. Tyto experimenty byly připraveny pro získávání dat ve stratosféře, což je vrstva atmosféry nacházející se ve výše 11 až 50 kilometrů. Balón byl vypuštěn ze slovenského letiště v Malých Bieliciach. Nakonec dosáhl celkové výšky 32 663 metrů.

 

Poprvé byl balón vypuštěn v roce 2017 a díky dobré zkušenosti se rozhodlo, že se z něj udělá každoroční součást soutěže. I letos pracovali na přípravě experimentů účastníci soutěže Expedice Mars, kteří si díky tomu mohli vyzkoušet, co všechno tento proces obnáší.

Experimenty v září připravilo 25 semifinalistů soutěže pro nadanou mládež Expedice Mars. Do jejich konečné podoby je pak v listopadu dotáhlo 11 vybraných finalistů. Tvůrcům projektů je od 13 do 18 let a studují na základních a středních školách v České republice a na Slovensku. Experimenty byly během letu uloženy ve speciální gondole, kterou navrhli a v 3D tiskárně vytiskli organizátoři soutěže, kteří jsou v současné době studenty středních a technicky zaměřených vysokých škol.

Do stratosféry zamířil také jeden biologický experiment a pokus na měření rychlosti zvuku. Účastníci k jeho stavbě použili ultrazvukový senzor, který měří vzdálenost pomocí odrazu zvuku a jeho přesnost je 1 mm.

Gondola nakonec dosáhla výšky 22 663 metrů. Tam už byl balón kvůli nízkému atmosférickému tlaku tak nafouklý, že podle očekávání praskl. Gondola s experimenty pak na padáku začala sestupovat k zemi. Organizátoři a účastníci ji pak vystopovali pomocí GPS, která byla také „na palubě.“ Balón s sebou do stratosféry také vynesl kameru, která natáčela celý let.

Nyní zapojené studenty čeká vyhodnocování dat, na němž se bude pracovat od 10. do 14. prosince. V té době se také uskuteční stohodinový simulovaný let na Mars, kterého se zúčastní pět nejlepších finalistů.