Kdo získal Zlatý oříšek 2020?

Každý talent je dar, se kterým je třeba hospodařit a rozvíjet ho.

(Neznámý autor)

Přes veškeré obtíže způsobené pandemií Covid se v roce 2020 jako jedna z mála soutěží pro děti konal Zlatý oříšek 2020. Navázal tak na více než dvacetiletou tradici soutěže, která se především díky České televizi a slavnostnímu novoročnímu televiznímu finále stala známým fenoménem a nejširším celostátním projektem na podporu volnočasových aktivit dětí České republiky. Zlatý oříšek objevil a podpořil stovky talentovaných, tvůrčích a aktivních dětí a je jimi vyhledávaný. Za dobu trvání Zlatého oříšku se do projektu přihlásilo přes 3 000 soutěžících dětí a náročným sítem jich mezi nominované prošlo přes 600.

Zlatý oříšek v roce 2020 ve zkratce:

  • 1. června na Den dětí jsme již po 22. vyhlásili nový ročník.
  • Z krajských předkol vzhledem ke Covid situaci proběhlo pouze krajské předkolo ve Zlínském kraji.
  • Do celostátního kola se přihlásilo 150 dětí včetně dětských kolektivů. 21 nejtalento­vanějších a nejšikovnějších dětí vybírala komise složená z předních českých odborníků a mistrů svého oboru a nominovala je na cenu Zlatý oříšek pro rok 2020. 
  • Výrazně modifikované slavnostní novoroční televizní finále soutěže obohatili především jeho letošní patroni, mladý český herec Matyáš Valenta, moderátorka, modelka, herečka Naomi Adachi a moderní gymnastka Monika Vlčková (Míčková). Ti zpovídali jednak osobně přítomné vítěze soutěže, tak ostatní nominované děti a dětské kolektivy, se kterými rozhovory probíhaly přes televizní obrazovku. V průběhu pořadu nakonec bylo opět předáno 7 hlavních cen Zlatý oříšek spojených s finanční podporou 20 000 Kč.
  • V roce 2020 také proběhla návazná soutěž Zlatý oříšek časopisu ABC, ve které čtenáři tohoto časopisu vybrali multitalentovaného chlapce (literatura, hudba, fotografie, sport) Kryštofa Vaňka jako svého favorita ze všech nominovaných roku 2019.

Mgr. Jiří Kotmel, hlavní organizátor Zlatého oříšku:

„Koronavirová krize ovlivnila život celé naší společnosti, včetně většiny šikovných a úspěšných dětí, které se nemohly naplno věnovat svým aktivitám. Právě pro ně jsme se proto snažili opět udělat maximum možného, neboť jsme přesvědčení, že pro budoucí rozvoj naší společnosti je podpora dětí, které v sobě mají chuť, nadání a zároveň schopnost na něčem intenzivně pracovat, absolutně zásadní. Jsme rádi, že se to i v této nelehké době podařilo.“

Zlatý oříšek 2020 – Vítězové

  1. Klub mladých debrujárů při Gymnáziu Stříbro, Ø 13 let, Stříbro – Plzeňský kraj

Tým mladých a nadšených vědců, kteří zábavnou, efektní i efektivní formou vysvětlují chemické a fyzikální postupy.

Debrujár znamená zručný, šikovný v oblasti přírodních věd. Celosvětové hnutí Debrujárů vzniklo v roce 1991 v Kanadě. V roce 2003 se ke hnutí připojila i skupina žáků z gymnázia ve Stříbře pod vedením fyzikářky Jitky Soukupové. Od té doby tento tým s velkým úspěchem předvádí své fyzikální, chemické a ekologické pokusy nejen v Čechách, ale jezdí s nimi i po světě. Naposledy debrujáři zazářili na Expo Sciences International 2019 v Abú Dhabí a přivezli si zlatou medaili z výstavy za stánek Experimentuj se slavnými fyziky.

  • Kollert Richard, 12 let, hra na housle, Praha

Výjimečný houslový virtuóz s přízviskem zázračné dítě, držitel mnoha českých i zahraničních cen.

Richard se narodil v Japonsku, na základní školu dochází v Čechách, hru na nástroj studuje ve Švýcarsku stejně jako jeho starší bratr, také vítěz ZO. Richard hraje na housle od svých 3 let, od 5 let koncertuje. Již v té době si ho jako spoluhráče vybral Pavel Šporcl a nastudovali spolu Vivaldiho koncert. Od té doby hrál s mnoha velkými hudebními tělesy v mnoha zemích světa i s významnými hudebníky. Obrovský úspěch měl např. loni na Mezinárodní soutěži ruské televize „Russia Kultura“, kde ve finále hrál s Moskevským filharmonickým orchestrem.

  • Lubbadová Nora, 11 let, hra na klavír, Praha

Výjimečně talentovaná klavíristka, oceněná na mnoha českých i mezinárodních soutěžích, pro kterou je klavír součást života.

Nora hraje na klavír od 4 let.  Do té doby doma klavír ani neměli, zato od té doby, co klavír v bytě stojí, musí Noru od něj odhánět. Cvičí dokonce i na dovolené, kam s sebou Nora vozí rolovací silikonový pás s klaviaturou. Je velmi ambiciózní a i díky tomu byla vybraná jako stipendistka na roční mistrovský kurz k lektoru Kahánkovi. Jejím snem je koncertovat ve velkém, zcela vyprodaném sále. A to se jí již daří, letos online např. při vystoupení na hudebním festivalu Pražské jaro 2020 nebo na mezinárodní online soutěži v Hongkongu – 2020 The Chopin Avenue Piano Competition Online, kde získala nejen 1. cenu ve své kategorii, ale i speciální cenu za interpretaci F. Chopina.

  • Mach Daniel, 12 let, dálkové plavání, Kolín – Středočeský kraj

Nejúspěšnější dálkový plavec ČR ve své kategorii, kterého ani chlad nezastaví.

Dan se naučil plavat v 6 letech. Plave rychlostní tratě v bazénu, ale zaměřil se hlavně na ty dálkové na volné vodě. Od letošního jara, kdy byl bazén z nařízení vlády zavřený, dostal od rodičů neoprenový oblek a začal trénovat venku už v 8 °C „teplé“ vodě. Díky tomu si neuvěřitelně posílil fyzičku, což se projevilo na letošním úspěchu: získal nejen 1. místo na Letním Mistrovství České republiky žactva v dálkovém plavání na 5 km žáků, ale stal se i celkovým vítězem Českého poháru v dálkovém plavání v kategorie žáci.

  • Marek Vítězslav, 12 let, motokros, Pardubice – Pardubický kraj

Velmi nadějný sportovec, majitel titulu rytíř motocyklového sportu z roku 2019.

Vítek se narodil do motokrosové rodiny: otec, děda i bratr matky byli motokrosoví závodníci a Vítek na motorce jezdí od 3 let. První závod absolvoval již ve 4 letech a v 9 letech získal bronz na mistrovství Evropy. Rok 2019 byl pro Vítka velmi úspěšný: stal se vítězem světového poháru i Mistrem Evropy ve třídě 65 ccm, Mezinárodním mistrem ČR ve třídě 65 ccm i ve třídě 85 ccm.

Jenže rok 2020 přinesl mnoho zákazů, závody v Čechách i zahraničí musely být zrušené, a tak Vítek každý víkend pilně trénuje jízdu na náročné pískové trati v Čermné a denně pracuje na své tělesné kondici. 

  • Šrámková Andrea, 14 let, tanec, balet, Hradec Králové – Královehradecký kraj

Mimořádně talentovaná tanečnice a sólistka v klasickém baletu, která trénuje třeba i v obýváku.

Andrea je pohybově velmi nadaná, dařilo se jí i v moderní gymnastice, tancuje všechny druhy tance a má ráda sport v každé formě, ale největších úspěchů dosahuje v baletu. Poslední úspěch před Covidem bylo vítězství v konkurzu na sóla pro balet Louskáček v Divadle na Vinohradech, 2 zlaté medaile na národní kvalifikaci Dance World Cup s pozváním na finále DWC do Itálie, a před tím samé zlaté medaile za sólo balet Kitri, Faraonova dcera nebo sólo moderní tanec v soutěžích Grand Prix Dance Olomouc, Baletní mládí Praha, Ave Bohemia Praha.

  • VOJA tým: Dvořák Vojtěch/Vávra Jan, Ø 13,5 let, vesmír a kosmonautika, Roudnice nad Labem – Ústecký kraj

Akční tým, který dokonale ovládá práci s moderní technologií a náročné překážky chápe jako výzvu.

Tým vznikl v roce 2020, náhodou, díky Covidu, aby se kluci nenudili, když nemohli do školy. Na poslední chvíli podali přihlášku do soutěže Moon Camp Challenge pořádané Evropskou kanceláří pro vzdělávání o vesmíru – ESERO. Úkolem soutěže bylo navrhnout a vymodelovat s využitím softwaru Tinkercad základnu na Měsíci, která udrží naživu minimálně 2 astronauty. Jenže soutěž byla jen pro skupiny, proto vznikl VOJA tým. Během měsíce a půl Vojta s Honzou intenzivně pracovali na své základně a vyhráli 1. místo v kategorii do 14 let Explorers v konkurenci 135 týmů z 24 zemí světa.