Amosova stopa na oratoriu Labyrint

Scénické oratorium autorky Jarmily Bekové a jejího spolku Chermon v provedení sólistů z Městského divadla Brno, symfonického orchestru Camerata Moravia a pěveckého sboru Chermon je největší kulturní akcí připravovanou u příležitosti 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského.Pod taktovkou dirigenta Joela Hány vystoupí 64 účinkujících. První představení proběhne jižv neděli 8. března v Brně v Sono Music Clubu, poté v pátek 20. března v Olomouci v pavilonu A Výstaviště Flora a v sobotu 28. března ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Na podzim tohoto roku bude možné Labyrint zhlédnout také v ostravském Gongu včetně dopoledního představení pro žáky základních a středních škol.

Video upoutávka: https://www.facebook.com/chermonOL/videos/1095203330823302/

Labyrint světa a ráj srdce 21. století

Hudebně dramatické zpracování díla Labyrint světa a ráj srdce je připravováno v současném jazyce, aby byl příběh Poutníka srozumitelný i dětem. Společnou snahou autorky Jarmily Bekové, režisérky Hany Mikoláškové a výtvarníka Davida Janoška je moderní a vzdušné představení, které přiblíží toto dílo všem věkovým kategoriím. V hlavních rolích vystoupí brněnští herci Daniel Rymeš a Radek Novotný, na pódiu se objeví také speciální host, Jan Sklenář.

 Olomoucká učitelka věnovala vstupenky 92 kolegům z celé republiky

Celkem 184 vstupenek v hodnotě 45.000 Kč na svoje autorské představení Labyrint věnovala učitelka Jarmila Beková všem učitelům nominovaným v anketě Zlatý Ámos 2019/2020. Anketa hlásí rekordní počet nominovaných – celkem 92 učitelů z 13 krajů přihlásili jejich žáci do soutěže o nejoblíbenějšího učitele ČR. Beková vzkázala svým kolegům: „Milí kolegové, učitelské povolání dokáže přinášet mnoho radosti, ale je také namáhavé a mnohdy nedoceněné. O to víc nás těší spolupráce s anketou Zlatý Ámos, do níž jste byli

nominováni svými žáky (to je krásná zpětná vazba), a rádi bychom Vám i my vyjádřili svou

podporu a díky věnováním vstupenek na představení Labyrint, které se odkazuje k jednomu z největších pedagogů. Moc Vám fandíme!“

Amosova stopa

Vedení ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos a organizátoři Labyrintu se také rozhodli společně připomenout život a dílo Učitele národů tzv. Amosovou stopou – Zlatý Ámos pro letošní rok provede otisk do dlaždice, která bude následně umístěna ke škole, ze které vzešel vítěz.

 Historicky prvním otiskem Amosovy stopy bude slavnostně zahájeno pražské představení Labyrintu

 ve Smetanově síni Obecního domu v sobotu 28. 3. 2020.

Tvůrci a účinkující:

Hudba a texty – Jarmila Beková

Scénář na motivy Labyrintu světa a ráje srdce J. A. Komenského – Jarmila Beková Režie – Hana Mikolášková

Scénografie a kostýmy – David Janošek Dirigent – Joel Hána

Symfonický orchestr – Camerata Moravia Produkce – Klára Mars

 Sólisté:

Daniel Rymeš (Městské divadlo Brno, laureát Cen Thálie 2018), Poutník Radek Novotný (Městské divadlo Brno), Všezvěd

Jarmila Beková, Mámení Magda Orlová, Moudrost

Speciální host – Jan Sklenář

Kapela:

Tomáš Zejda, akustická kytara Jaroslav Flek, elektrická kytara Jan Beran, baskytara

Tomáš Staněk, klávesy

Libor Orel, bicí a perkuse

Smíšený pěvecký sbor Chermon a hosté (30 zpěváků)

Organizace:

Chermon, z.s. je spolek profesionálních, poloprofesionálních a amatérských umělců z různých koutů Moravy (a Čech). Společně uvádějí autorské projekty zobrazující silné příběhy s přesahem do dnešní doby – v roce 2016 vznikly Pašije, v následujícím roce Vánoční oratorium. Reprízy se již uskutečnily v různých městech (Ostrava, Brno, Olomouc, Zábřeh, Nové Město na Moravě, Ústí nad Orlicí, Kroměříž, Prostějov, Třinec).

Předprodej vstupenek: https://www.ticketlive.cz/cs/event/labyrint-prehled-brezen-2020 Základní vstupné: 450 Kč

Děti do 10 let včetně: 190 Kč Studenti: 290 Kč

Senioři nad 65 let: 290 Kč

ZTP/P: 290 Kč