Knížka – Slečna M.

Dvě sestry, Berni a Greta, vyrůstají bok po boku ve Svaté Luise, berlínském sirotčinci pro opuštěné dívky. Jejich cesty se však náhle začnou rozdělovat, když si pro Berni přijede slečna Sonja Schmidtová a zasvětí ji do svého života plného zábavy.

 

Knihu Slečna M. od Caroline Woodsové jsem přečetla jedním dechem. Vypráví příběh dvou sester, které rozdělila druhá světová válka a každá z nich se dostane do jiné společenské vrstvy. Starší Bernadetta se ocitne ve společnosti židovky Sonji a lidí, kteří se snaží bojovat proti Hitlerovi, zatímco Margareta začne pracovat v domácnosti árijských Němců, kteří na nacisty nedají dopustit. S postupným nárůstem vlivu Hitlera se Berniin svět boří, ale Greta, jakožto snoubenka vlivného nacisty, více získává, než ztrácí. Najdou k sobě sestry znovu cestu?

Příběh mne zaujal svou komplikovaností, živým vykreslení situací z válečného období a přesahem až do poválečné generace. Čtivou a srozumitelnou formou přibližuje různost životů lidí za války, zpětné pátrání po rodinných osudech a všeobecně známý fakt, že láska, ať už sesterská či přátelská, dokáže mnohé napravit.

Knihu doporučuji všem, kdo se zajímají o historii a zároveň mají rádi humor, romantiku a napínavé čtení, protože to vše knížka čtenářům nabízí.

Slečna M. je k dostání kromě kamenných knihkupectví i na internetu:

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/39568159/slecna-m/

 

Pro Malé noviny, Bára Sedláčková